Wet Aan­pak Meer­vou­di­ge pro­ble­ma­tiek So­ci­aal do­mein

Vraag

4 december 2023
Profielfoto van Haidee Rietdijk
Beleidsadviseur/projectmanager

“Is er toestemming van de client nodig voor gegevensuitwisseling tussen de hoofdaannemer en diens onderaannemers?”

Toelichting

InZet, hoofdaannemer, levert in opdracht van de gemeente algemene voorzieningen aan inwoners. Bestaat uit 9 leden en 6 onderaannemers. Is er voor de gegevensuitwisseling tussen inZet en de onderaannemers toestemming van de cliënt nodig?
 

Motivatie

Geldt onderstaande regel in het kader van de Jeugdwet ook voor de Wmo 2015?

Bron: Juridische vragen hoofd- en onderaannemerschap van Ketenbureau i-sociaal domein van maart 2022:

12.3 AVG en de Jw De AVG en de Jw staan de verstrekking van persoonsgegevens door de onderaannemer aan de hoofdaannemer ten behoeve van de bekostiging van de jeugdhulp toe. De hoofdaannemer is wettelijk verplicht om kosteloos aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente (hierna: het college) de (bijzondere en/of strafrechtelijke) persoonsgegevens van de jeugdige of zijn ouders die nodig zijn voor de bekostiging van jeugdhulp te verstrekken (art. 7.4.0 lid 2 jo. lid 1 sub c Jw). De precieze gegevens die in de declaraties mogen worden opgenomen staan beschreven in par. 6a van de Regeling Jeugdwet. Voor deze verstrekking is het aldus niet nodig om uitdrukkelijke toestemming van (de ouders van) de jeugdige te vragen. De professionals werkzaam bij een onderaannemer mogen op grond van art. 7.4.0 lid 3 Jw de (bijzondere en/of strafrechtelijke) persoonsgegevens verstrekken aan de hoofdaannemer die de hoofdaannemer nodig heeft voor het declareren van de jeugdhulp bij het college. Voor deze verstrekking is het dus niet nodig om uitdrukkelijke toestemming127 van (de ouders van) de jeugdige te vragen. Ook deze verstrekking dient uiteraard beperkt te zijn tot de gegevens die staan beschreven in par. 6a van de Regeling Jeugdwet.

Werkgebied

Privacy/AVG.
Zoetermeer 

Profielfoto van Marco Den Outer
Key account manager | Cliëntervaringsonderzoeken | Data oplossingen | Trainingen

@Jolanda van Boven kunt u Haidee helpen met deze interessante vraag?

Profielfoto van Jurgen Timmermans
Casemanager / Ervaringsdeskundig begeleider

Ja, client moet hier een toestemmingsverklaring voor invullen

Profielfoto van Melanie Leegwater
Accountmanager bij een aanbieder

Ja dat is wel nodig, wij hebben daarvoor een aparte bijlage AGV bij de onderaannemingsovereenkomst.
Wij voegen een bijlage bij Overeenkomst Gezamenlijke Verantwoordelijkheid

Profielfoto van Elise Buiting
Voorzitter

Beste Haidee,
Er zijn op internet richtlijnen te vinden die je kunnen helpen. Ik ken vooral de richtlijn vanuit de zorg, maar de richtlijnen gaan ook over het sociaal domein. In principe informeer je betrokkenen altijd over wie je waarover informeert en vraag je toestemming daarvoor, maar er zijn ook situaties dat je daar -onder voorwaarden- vanaf kunt zien

https://ggdghor.nl/wp-content/uploads/2021/06/Handreiking-Bemoeizorg_Versie-mei-2021.pdf

https://www.knmg.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/herzien-handreiking-verantwoordelijkheidsverdeling-bij-samenwerking-in-de-zorg

file:///C:/Users/elise_b/Downloads/2013-06-13%20Samenwerkingsafspraken-informatie-uitwisseling%20(1).pdf

Profielfoto van Monique Verhaegh
Vrijwilliger

Als deze info over de persoon zelf gaat, ja altijd.
Heeft de info een niet aan de persoon te lieeren karakter, lees algemeen karakter dan niet.

Profielfoto van Martin Bluijs
Beleidsadviseur WMO

Volgens mij is het zo, dat een onderaannemer, formeel onder de hoofdaannemer valt. Die is verantwoordelijk op alle terrein. Vanuit die redenatie zou dit moet kunnen.
Neemt niet weg dat het altijd beter is om dit met de client te bespreken .Beter is om dit altijd standaard te regelen direct aan het begin aan het begin van een zorg traject.

Geen antwoord helaas, wel een overweging die een antwoord mogelijk draaglijker maakt:
Allemaal prachtig geregeld weer. Voor de financier. Maar wat levert hij daarvoor, als feedback aan zichzelf, zijn hogere overheden en vooral cliënten. Kan hij bijdragen aan een kwalitatief goede zorg met onder meer deze gegevens? Of is het een controle voor de controleur en diens controleur, zonder feedback bovendien?
Dergelijke regelingen kunnen leiden tot een conflict van plichten bij de behandelaar. Voor bepaalde specialismen is dat nader geregeld, dat noemen we verschoningsrecht.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen maar mogen we niet uitgaan van een informed consent bij en van de betrokken cliënt en zijn systeem?
Daar heb ik betere ervaringen mee dan met de procedurele stroop. En bovenal verwacht ik van drie* samenwerkende betrokkenen het gemeenschappelijk belang van volwaardig overleg. Iets meer dus dan "gegevens" en beter ook dan "informatie".
*verwijzer, behandelaar én last but not least de cliënt; ieder op het passende niveau. Daar ben je professional voor.

Profielfoto van Marianne Sommers
Docent-wetenschappelijk onderzoeker- Supervisor - Lid Lectoraat Sociale Veerkracht-lid Ethische Commissie - docent Ethiek-filosofie- professionele dilemma's, Senior Kwalificatie Onderzoek

Vanwege de AVG dient sowieso de zorgvuldigheid in acht genomen te worden. Indien relevant kunnen gegevens omtrent strafrechtelijke zaken gedeeld worden t.b.v. veiligheid. Andere, 'bijzondere gegevens dienen - indien relevant voor de hulp - moreel gezien, pas gedeeld te worden met uitdrukkelijke toestemming van de cliënt.